Open menu

ZelfVerzekerd


Inspiratie: Werk/privé balans

Werk privé balans

Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk. Het aanleren van een aantal goede gewoonten helpt je meer balans in je leven te krijgen. Daarom 4 tips:

Gewoonte 1: Laat jouw waarden je beslissingen bepalen
Weet jij wat je het belangrijkst vindt? Kun jij aangeven wat je de hoogste prioriteit geeft als iemand daarnaar zou vragen? Als je dit niet helder hebt voor jezelf, loop je het risico dat je gemakkelijk in situaties belandt, waarin je je uit balans voelt, omdat je te veel tijd besteedt aan zaken die eigenlijk minder belangrijk zijn.

Gewoonte 2: Houd tijd vrij voor ontspanning en plannen
Veel mensen die onder spanning leven hebben het gevoel dat ze bijna helemaal opslokt worden door het dagelijks leven en te weinig aan nadenken toekomen. De beste manier om dat laatste veilig te stellen is er bewust tijd voor vrij te maken in je agenda. Veel mensen hebben er enorm baat bij als ze elke week een bepaalde tijd inplannen voor ontspanning, denken en plannen.

Gewoonte 3: Maak een weekplan
Om een balans te vinden, helpt het als je een weekplan opstelt. Voor veel mensen gaat er zowel zakelijk als privé een heel nieuwe wereld open als ze iedere week hun prioriteiten noteren.

Gewoonte 4: Durf nee te zeggen
Veel mensen denken dat nee zeggen altijd negatief is, maar dat is niet per definitie waar. Als je telkens nee zegt tegen alles wat niet overeenkomt met wat jij wilt bereiken dan komt dat doelgericht over. Anderen zullen denken dat je weet wat je wilt en eerlijk bent.