Open menu

ZelfVerzekerd


Inspiratie: Leiderschap

Leiderschap

Klaar zijn voor de toekomst: daar kun je zelf aan werken. Als je initiatief neemt en proactief handelt pak je de leiderschap die daarvoor nodig is. Hoe doe je dat? Hieronder een aantal tips, afkomstig uit dit document van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kansen benutten

Als je goed om je heen kijkt, zal je zien dat er veel mogelijkheden zijn om je waarde op de arbeidsmarkt te vergroten. De kunst is die kansen te herkennen en met beide handen aan te pakken. Een kleine kans kan immers grote gevolgen hebben. Zie jij de kansen die voorbij komen? Ben jij zelf bezig met het creëren van kansen? Doe de test.

Enkele tips

1. Bedenk welke kansen voor jou belangrijk zijn

Probeer voor jezelf duidelijk te hebben welke kennis of ervaringen je nog waardevoller zullen maken voor je huidige of toekomstige werkgever. Dan zul je een kans die voorbij komt ook sneller herkennen. Je weet tenslotte al welke kansen voor jou van waarde kunnen zijn.

2. Neem het werk van een zieke collega over

Is er iemand in de organisatie ziek? Misschien kun je wat werkzaamheden overnemen? Dat is niet alleen plezierig voor je werkgever. Het is voor jou een kans om ervaring op te doen en te laten zien dat je wilt leren.

3. Trek interessant werk naar je toe

Natuurlijk, je hebt het al druk genoeg. Maar de inspiratie die je krijgt van nieuwe kennis en ervaring geeft meer dan genoeg energie om dat aan te kunnen. En je werkgever ziet niets liever dan gemotiveerd personeel.

4. Houd je hobbies niet voor jezelf

Weet je werkgever wel dat je coach bent van een voetbalteam, vrijwilliger in het bejaardentehuis of in een band speelt? Je werkgever bepaalt jouw waarde voor het bedrijf aan de hand van alles wat je doet en kan, ook buiten het werk. En wie weet levert het je een nieuwe kans op.

5. Leer elk jaar iets nieuws

Probeer elk jaar tenminste één nieuwe vaardigheid, groot of klein, aan te leren. Dat is niet alleen leuk, het houdt je ook scherp. Bovendien blijf je interessant voor je huidige én je toekomstige werkgever.

6. Praat met je leidinggevende over de toekomst van de organisatie

Voor jou is het belangrijk om te weten wat de plannen van de organisatie zijn. Misschien zijn er nieuwe ideeën waar jij een rol in kunt spelen. Dan kun jij je nu al onmisbaar maken. Praat eens met je leidinggevende hierover, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Jezelf ontwikkelen

De wereld om ons heen is altijd in beweging. Daarom is er bij werkgevers veel behoefte aan nieuwe kennis en ervaring. Door steeds bezig te zijn met je ontwikkeling, bijvoorbeeld door het volgen van trainingen of cursussen, vergroot je jouw waarde op de arbeidsmarkt.

Denk ook aan je gezondheid. Een goede gezondheid is de basis voor een gelukkig, lang en waardevol leven. Zowel op het werk als in je privéleven. Hoe actief ben jij bezig met jouw ontwikkeling? Doe de test.

Enkele tips

1. Verplaats je in de klant

Stel dat jij niet de maker, maar de gebruiker van jullie producten of diensten zou zijn; wat zou je dan missen? Misschien kun jij wel een rol spelen in die verbeterslag. Dit is voor jezelf uitdagend, voor de klant prettig en je laat je werkgever zien dat jij iets extra’s te bieden hebt.

2. Tap je vrienden af

Vraag eens aan je vrienden hoe het bij hen op het werk gaat, welke oplossingen daar zijn gevonden, hoe het bij hen op de werkvloer geregeld is. Of praat er met collega’s over. Misschien komen daar wel tips uit waar je jezelf en je werkgever een plezier mee kunt doen.

3. Leer van je collega’s

Jullie werken allemaal voor hetzelfde bedrijf, maar doe je ook dezelfde dingen? Hebben je collega’s kennis en vaardigheden die jij je ook wel eigen zou willen maken? Om iets nieuws te doen of te leren hoef je echt niet altijd van baan te veranderen.

4. Ga eens in de schoenen van je werkgever staan

Als je door de ogen van je werkgever zou kijken, wat zou je dan aan jezelf als werknemer willen verbeteren? Doe een voorstel voor een cursus in die richting. Dan krijgt je werkgever een betere medewerker en vergroot jij je inzetbaarheid.

5. Denk vooruit als het gaat om gezondheid

Je hebt je gezondheid nodig om tot je pensioen prettig te kunnen werken. Als je fysiek zwaar werk doet, denk dan eens na over hoe lang je dit kunt blijven doen. En over wat je nog meer kunt doen. Bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden aanleren die minder belastend zijn, of het opleiden van jonge collega’s. Op die manier blijf je altijd van waarde voor het bedrijf.

6. Investeer in je gezondheid

Als je niet fit bent presteer je minder op het werk en val je op lange termijn misschien wel uit. Investeer daarom in je gezondheid. En bedenk dat dit ook een onderwerp is dat voor je werkgever van belang is. Daar kun je dus best met elkaar over in gesprek gaan.

Ontdek je mogelijkheden

Veel werknemers houden graag zelf de regie op hun loopbaan. Dan is het belangrijk om te weten wat je krachten en drijfveren zijn. Als je dat weet kan je beter bepalen welke kant je op wilt, en welke keuzes je kan maken die jou vooruit kunnen helpen. Wat vind je eigenlijk echt leuk om te doen, wat geeft je energie? Wat weet je over jouw krachten en drijfveren? Doe de test.

Enkele tips

1. Bedenk waar jij in uitblinkt

Als je werk doet wat je goed kan, gaat dit je vaak gemakkelijker af. En het is vaak nog leuk om te doen ook. Waar blink jij in uit? Probeer breder te kijken dan je werk. Wat doe je graag thuis, wat zijn je hobby’s? Zijn er misschien kansen om hiermee ook op je werk van waarde te zijn?

2. Stel elk jaar opnieuw je CV op

Als je niet oppast, vergeet je door de drukte van het dagelijks werk wat je allemaal al hebt gedaan en geleerd. Breng dat minimaal één keer per jaar voor jezelf in kaart zodat je jouw werkgever goed duidelijk kan maken wat je kunt en waar jouw groeimogelijkheden in het bedrijf liggen.

3. Geef je werkgever tips om het werk leuker te maken

De dingen waar je niet blij van wordt, liggen echt niet altijd vast. Aan klagen heeft je werkgever niets, maar aan concrete voorstellen van jou en je collega’s om het werk en de sfeer op de werkvloer te verbeteren des te meer. Want mensen die fluitend naar hun werk gaan, zijn betere werknemers.

4. Schrijf je eigen afscheidsspeech

Denk eens vooruit naar je laatste werkdag en schrijf je afscheidsspeech waarin je terugblikt op je werkzame leven. Wat zou daar in staan? Zo krijg je goed in beeld wat je tot nu toe gedaan hebt, maar vooral ook wat je nog wilt doen voordat dat moment daar is.

5. Maak een top vijf van je leukste werkmomenten

Als je jouw hele carrière tot nu toe overziet, wat waren dan de mooiste en meest inspirerende momenten? Zet dan eens voor jezelf op papier. En als je daarnaar kijkt, wat kun je doen om dat gevoel vaker te krijgen.

6. Zorg ervoor dat je fluitend naar je werk gaat

Stel jezelf de vraag, ga ik fluitend naar mijn werk? Als het antwoord nee is, ligt dat dan aan je werkgever, of zijn het dingen waar je zelf iets aan kunt veranderen? In het laatste geval kun je misschien vandaag al beginnen!